DUTCH DESIGN WEEK 2020

Studenten van het
Koning Willem I College exposeren

Social design

Studenten van de opleiding Creatief Vakman / Ontwerpend Meubelmaker van het Koning Willem I College presenteren hun ontwerpen rondom het thema ‘Social Design’ bij Donjon van 1 oktober tot en met 1 december 2020.

De opleiding is opgebouwd rondom projectonderwijs, waar studenten leren om oplossingsgericht te werken. Door gebruik van bewezen hedendaagse, maar ook vooruitstrevende technieken ontwerpen en realiseren zij meubels. Ze mixen ergonomie, duurzaamheid, psychologie en innovatie met het Design Thinking principe. In het ontwerpproces onderzoeken ze breed en experimenteren ze om tot producten te komen die de gebruiker centraal stelt.

Het Koning Willem I College daagde haar studenten uit met een ontwerpwedstrijd met thema Social Design.
De geëxposeerde producten zijn uitgekozen door een selecte groep experts: ontwerper Jeroen Wand, ontwerper en docent Raymond Hilhorst en docent Maikel van den Berg.

De winnende inzendingen zijn:

Sharing seat
Joep de Ruijter

Social Charger
Thijs Vriezekolk

Debris stool
Ruben Scheuermann

The repairing cupboard
Zoe Sperling

Sea you!
Rick Verwiel en Bodhi Remie

Video afspelen

Sharing Seat - Joep de Ruijter

“Ik heb een dynamische zitplek ontworpen voor in openbare ruimtes waarbij de gebruikers zelf kunnen bepalen hoe ze daar gaan zitten. Ze kunnen op een bank zitten of op een stoel aan tafel, de gebruikers kunnen schuin tegenover elkaar zitten. Het meubel is aan te passen aan de manier waarop de gebruikers het met elkaar willen gebruiken.”

Social Charger - Thijs Vriezekolk

De Social Charger is een stoel gemaakt van eiken en zwart gebeitst berkenhout die uw mobiele telefoon kan opladen door tijdens het zitten druk uit te oefenen op de zitting. Het idee is dat u uw mobiele apparaat minder gebruikt en socialer bent met mensen om u heen.

Video afspelen
Video afspelen

Debris stool - Ruben Scheuermann

Ruben heeft meubilair ontworpen voor nieuwe openbare ruimtes op plekken waar vroeger iets anders heeft gestaan. Het materiaal dat hij gebruikt in zijn meubels is het puin van de oude gebouwde omgeving van die plek, zodat de herinnering aan de oude situatie levend blijft. Een prachtige openbare zitplek om te mijmeren over toen.

Repairing cupboard - Zoë Sperling

Zoë heeft en meubel ontworpen waarmee hij verwijst naar de Amazone branden; ‘The repairing cupboard’. Zoë zijn meubel, een houten kasje (zonder T) dat aan de buitenzijde zwart verbrand is maar aan de binnenkant plek geeft aan stekjes van Amazone bomen. De stekjes kunnen groeien doordat alle deuren open kunnen en er licht in de duisternis kan komen.

Video afspelen
Video afspelen

Sea you! - Rick Verwiel and Bodhi Remie

Bodhi en Rick hebben een meubel ontworpen dat ons er aan herinnert dat onze zeespiegel stijgt en dat wij daar zelf nog invloed op hebben. Zij zetten ons aan het denken over wat onze maatschappij nog te doen heeft om haar voeten droog te houden. De tafel heeft een fraai golvend onderblad dat als een golf overgaat naar een op dezelfde wijze golvend bovenblad. Hiermee duiden zij op de stijging van de zeespiegel.

Studenten van het Koning Willem I College exposeren

Video afspelen

Koning Willem I College

Het Koning Willem I College in ’s-Hertogenbosch is een vooruitstrevende mbo school met talloze opleidingen. Studenten van de opleiding Creatief Vakman / Ontwerpend Meubelmaker krijgen onderwijs in ontwerpen en realiseren van docenten en mensen uit de praktijk.

Elk jaar in oktober vindt in Eindhoven de negendaagse Dutch Design Week (DDW) plaats. Het grootste designevenement van Noord-Europa presenteert dan werk en concepten van ruim 2600 ontwerpers aan meer dan 350.000 bezoekers uit binnen- en buitenland. Verspreid over zo’n 120 locaties door de hele stad, organiseert en faciliteert DDW onder andere tentoonstellingen, lezingen, prijsuitreikingen, netwerkbijeenkomsten, debatten en festiviteiten.

Hoewel tijdens het evenement alle denkbare disciplines en aspecten van design aan bod komen, ligt de nadruk op experiment, vernieuwing en cross-overs. Bijzondere aandacht gaat jaarlijks uit naar werk en ontwikkeling van jong talent.

DDW concentreert zich op het ontwerp van de toekomst en de toekomst van ontwerp. Ze zien het als hun opgave te laten zien hoe ontwerpers wereldwijd vormgeven aan een positieve toekomst en om de positie en betekenis van Nederlandse ontwerpers daarbij te versterken.

Dutch Design meubels bij De Donjon

Bezoek u tussen 1 oktober en 1 december 2020 de showroom van De Donjon? Vergeet dan niet de expositie met alle mooie en bijzondere meubels te bewonderen.  

Bezoek de donjon